Safe Sport

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Základný princíp Safe Sport

Safe Sport = Komplexné zabezpečenie športovca

Aby bol športovec dostatočne zabezpečený a mohol športovať bez rizika je potreba zaistit tri zakladné faktory.

Prvým je vzdelávanie

Či ide o rekreačného alebo profi športovca je potrebne aby vedel ako sa ma pripraviť a ako spravne danú činnosť vykonavať. Preto treba aby sa vzdelaval. Klasika vraví nik mudri z neba nespadol. A pokial človek nevie ako nato ,tak aj jednoduche cviky sa môžu stať osudnymi . Dobry priklad je môj kamarad ktory ešte ako študent 1. ročníka na strednej sa rozhodol že začne cvičiť. Ja som v tedy už nejaky ten rok navštevoval posilňovňu. No a on sa chcel ku mne pridať. Samozrejme hlúpa to mladosť. Aby urobil dojem rozhodol sa že najprv sa nadupe sam v provizornej pivničnej telocvični. Ako kazdy neskuseny si hned nabral velke vahy na jednoručkách. Kym vládal tak mu to šlo, no skorej sa mu dalo ich rozhojdať. Problem nastal ked sa mu ruka unavila a mal ju spustit. Vaha činky mu ňou trhla a nasledne potrhala väzivo na bicepse a predlaktí. Po pobite v nemocnici a rehabilitáciach je všetko ok ale nastal strach s cvičenia z naradím. A pritom stačilo len tak málo. Prísť si pre radu k niekomu kdo už  nejaky ten čas cvičí. A tomu chceme zabraniť.

Druhým sú ochranné pomôcky 

 Tento faktor je jeden z najdôležitejších. Pretože ochranné prvky sú prvá obranná linia pri predchádzaní úrazom. Bol som z mnohími športovcami a je smutne že väčšinou len ty čo už mali úraz ich používajú. Strtol som sa z výhovorkami typu: "Ale ked ten chranič mi zavadzia. Načo mi je veď viem čo robim." Tu nastava problem lebo ľudia nevedia aky chranič si vybrať a niekedy ani ako ho použiť. A  preto ho radšej ani nepoužijú. Ďalším problem je že športovci ani nevedia čo patrí medzi ochranné pomôcky. Prvé čo ich napadne je helma a chraniče no to je len malá časť. Patria tam aj bandáže, náplasti, ortézy, špecializované oblečenie, obuv atď.

Tretim a posledným je finančné zabezpečenie

A v tejto dobe je aj najhlavnejšie. Peniaze ovplivňujú všetko. Uvedomelí športovec by preto nemal zabudať ani na tento faktor ochrany. Keďže šport je rizikovi a niekedy nepomôže ani vzdelanie a ani ochranné pomôcky. Treba zabezpečiť aj to keď uraz nastane. Vedeli ste že ak si napríklad poranite koleno tak nastanu dve možnosti. Prva nemam peniaze a tak končím zo športom a doživotne budem mať problem z kolenom. Alebo druhá mám peniaze ,lebo som sa zaistil, a môžem podstupiť nákladnú operaciu a po rehabilitácii budem ďalej fungovať. Je to len priklad ale ja osobne poznam chalana ktorému sa to stalo. A je strašné čo spraví človeku keď príde o sen. Tu prichadza aj druha časť toho ako sa zabezpečiť a tou je budúcnosť.  Čo bude potom keď človek skončí z aktívnym športom. Ako bude pokračovať. Na tento problem treba dohliadnuť už počas aktivnej činnosti a svoje peniaze investovať. Nasledne po ukončení karieri bude mať človek kapitál a môže robiť už len to čo chce.

Tak a nato sme tu mi ,aby sme poskytli športovcom toto všetko čo potrebujú a oni si mohli bez starosti užívať svoj sen.


Čo je Safe Sport | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014