Safe Sport

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Športová traumatológia

http://www.sme.sk/c/51605/sportova-traumatologia.html


Text je citaciou z predchadzajuceho odkazu ale je velmi zaujimavý. A myslím si že by si ho mal každy prečítať.

 

Koeficient úrazovosti na celkovej práceneschopnosti spoločnosti má stúpajúci charakter. Najťažšou formou úrazov sú tzv. polytraumatizmy – združené poranenia s ťažkým šokom, vznikajúce najčastejšie z dopravných havárií, strelných poranení, ale aj z poranení chrbtice. Na relatívne „opačnej“ strane rebríčka závažnosti stoja tzv. športové úrazy. Ide o poranenia jedného kĺbu, kosti, svalu či väziva, vznikajúce pri športe. Tieto úrazy však majú svoju špecifickosť. Pre vrcholových športovcov je úraz členkového, kolenného alebo ramenného kĺbu tým najzávažnejším problémom, pretože sa potrebujú čo najskôr vrátiť do športovej aktivity.

Vo vyspelých svetových krajinách je liečba športových úrazov často vysunutá z veľkých nemocníc do malých, ale vysoko špecializovaných privátnych centier tzv. jednodňovej chirurgie.

Sanatórium MEDIUS je privátne zdravotnícke zariadenie zamerané na poskytovanie rýchleho a kvalitného ošetrovania športových úrazov. Svojim technickým vybavením dosahuje svetovú úroveň v diagnostike, ošetrení, operatíve a v rehabilitácii poúrazových stavov.

Po klinickom vyšetrení pacienta realizujeme podrobnú diagnostiku pomocou nukleárnej magnetickej rezonancie. Ide o posúdenie poškodenia svalov, väzív, meniskov a chrupaviek. Na základe výsledkov sa rozhodujeme pre konzervatívnu alebo operačnú liečbu. Artroskopické technické vybavenie nám umožňuje operovať podľa najnovších súčasných medicínskych trendov. Najčastejšie vykonávame artroskopické operácie kolenného, ramenného a členkového kĺbu, ktoré si vyžadujú len jednodňový pobyt v sanatóriu. Pri instabilitách jednotlivých kĺbov pre roztrhnutie väzov realizujeme tzv. stabilizačné operácie, plastiky náhrady väzov pomocou artroskopickej techniky.

Najčastejším športovým úrazom je podvrtnutie členkového, resp. kolenného kĺbu, ktoré sa často vyskytuje vo volejbale a futbale. Vo väčšine prípadov ide o poranenie tzv. mäkkých častí kĺbu. V ťažších prípadoch môže byť pridružená aj zlomenina jednej alebo viacerých kostí. Jednoduché poranenie meniskov v kolene sa dnes považuje za pomerne bežný a ľahký úraz, ktorý je možné ošetriť artroskopicky. Veľmi často však dochádza ku vážnejším úrazom, spojených s poškodením tzv. skrížených väzov kolena. Tento stav často spôsobuje pocit voľnosti kolenného kĺbu a je častou príčinou ukončenia kariéry športovca.

Nadhlavoví športovci (tenis, hádzaná), ale veľmi často aj hokejisti a lyžiari trpia úrazmi ramenného kĺbu. Môže však ísť aj o známky opotrebovania, resp. poškodenia niektorých svalových úponov, kĺbového puzdra, ale aj vnútrokĺbových štruktúr bez výraznejšieho úrazu. Tieto ťažkosti vznikajú stereotypným preťažovaním ramenného kĺbu.

Špecifickým úrazom ramena je jeho luxácia vykĺbenie z kĺbovej jamky. Môžeme hovoriť o typickom zranení hokejistov, pretože pri opakovaných úrazoch na mantinel a pádoch na hornú končatinu dochádza ku vykĺbeniu ramenného kĺbu, ktoré si často vyžaduje akútnu repozíciu – vrátenie hlavice ramena do kĺbovej jamky. Pri tomto stave môže dôjsť ku poškodeniu stabilizujúcich vnútrokĺbnych štruktúr, čo vedie ku prejavom instability ramena. Prejavuje sa sklonom k opakovaným vykĺbeniam, ktoré sa objavujú čoraz častejšie pri pomerne jednoduchom pohybe ramena. Dnes je bežná artroskopická operácia indikovaná u vrcholových športovcov už po prvom úraze ramena.

Veľmi dôležitou častou liečebného reťazca je rehabilitácia, najmä pooperačných stavov. Rozcvičovanie kĺbov fyzioterapeutmi a aplikácia komplexnej elektroliečby, cryoterapie a laserterapie dnes neoddeliteľne patrí do algoritmu liečby.

MUDr. Vladimír Lupták chirurg – traumatológ


Ako je to vlastne z tým úrazom | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014